ETUSIVU ESITTELY KOIRAMME PENTUJA PENTUEET UUTISET LINKIT

Kunnioitathan tekijänoikeuslakia, tekstien osittainenkin kopioiminen ja kuvien luvaton käyttö on kielletty!
Jos käytät tekstiäni pohjana omaasi (vaikkakin eri sanamuodoin) mainitsethan lähteen.

KASVATUS

Kennelnimi New Limit's minulle myönnettiin syyskuussa 2009. Kuulun seuraaviin yhdistyksiin: Suomen Kennelliitto, Suomen Kääpiöpinserit ry, Kaustisenseudun Koiraharrastajat, sekä Keski-Pohjanmaan Koirakilta ry. Olen suorittanut SKL kasvattajan peruskurssin ja allekirjoittanut kasvattajasitoumuksen.

Kasvatamme punaisia ja b&t värisiä kääpiöpinsereitä pienimuotoisesti rakkaudesta rotuun. Pentueet täyttävät rotuyhdistyksen pentulistan kriteerit kaikilta osin. Meille on tähän mennessä (vuosina 2006-2013) syntynyt neljä pentuetta, yhteensä 16 pentua.

Pentuetta suunitellessani kiinnitän huomiota tulevien vanhempien sukutauluun, terveyteen, luonteeseen ja rakenteeseen. Uroksen ja nartun tulee "paikata toisiaan". Narttua en rasita liian monilla tai tiheillä pennutuksilla.

Haluan olla rehellinen ja avoin kasvatustyössäni, joten yhteenveto kasvattieni luonnetesti- ja harrastustuloksista, sekä terveystilastot ovat kaikkien nähtävissä täällä.

PENTU MEILTÄ

Pyrimme antamaan pennuillemme parhaan mahdollisen alun elämälleen. Synnyttävällä nartulla on käytössään yksi talomme makuuhuoneista, jossa pennut viettävät ensimmäiset elinviikkonsa. Kun pennut hieman kasvavat saavat ne oleilla valvottuna koko asunnossamme. Tutustutamme pennut muihin aikuisiin koiriimme, normaaleihin kodin ääniin, kynsienleikkaamiseen ja muihin tarvittaviin hoitotoimenpiteisiin. Aina kelien salliessa pennut pääsevät myös ulkoilemaan.

Pennut luovutetaan aikaisintaan 7-viikon ikäisinä, rekisteröityinä, mikrosirutettuina, madotettuina, sekä eläinlääkärin tarkastamina. Pentuja voi tiedustella sähköpostitse tai puhelimitse, mutta lopullisen myyntipäätöksen teemme vasta nähtyämme ostajaehdokkaat. Kaikki sopimukset tehdään Kennelliiton virallisia kaavakkeita käyttäen. Kauppasopimukseen kirjataan lisäehtona: jos kasvatistani joudutaan luopumaan on minulla siihen etuosto-oikeus korkeintaan myyntihinnasta.

Pennun mukaan saat pentupaketin, joka sisältää kauppasopimuksen, eläinlääkärin todistuksen, rekisteripaperit, laadukasta ruokaa n. 1kg, emon tuoksuisen viltin, sekä kirjoittamani pentuoppaan jossa on hyödyllistä tietoa pennun hoidosta, ruokinnasta ja tapakasvatuksesta. Varaa pennunhakumatkalle mukaan kuljetuskoppa, pentupanta ja hihna.

Saat kasvattajan tuen ja turvan aina tarvittaessa koiran koko eliniän!

SANANEN RODUSTA JA PENNUN HANKINNASTA

Haluamme pentumme pääsevän koteihin jossa koira on tarkoin harkittu ja rakastettu perheenjäsen. Koiraa ei tule ottaa hetken mielijohteesta. Pentua harkitessa onkin hyvä tutustua rotua koskevaan kirjallisuuteen, nettijulkaisuihin ja nähdä rodun eri yksilöitä näyttelyissä tai kasvattajan kotona, jotta tiedät minkälaista koiraa olet hankkimassa.

Mielestäni ihannetta vastaava kääpiöpinseri on luonteeltaan tasapainoinen, rohkea, itsevarma, eloisa ja valpas, ei aggressiivinen tai arka. Se kulkee monessa mukana, toimii hyvänä koti- ja seurakoirana, sekä harrastuskaverina. Kääpiöpinseri on pitkäikäinen ja suhteellisen terve rotu.

Kääpiöpinseri on alunperin työskennellyt maatiloilla rottien pyydystäjänä ja vieraista hälyttävänä vahtikoirana. Vaikka nykyään kääpiöpinseri toimittaakin pääasiassa seurakoiran virkaa on sillä yhä temperamenttia alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa. Kääpiöpinseri tarvitseekin pienestä koostaan huolimatta riittävän peruskoulutuksen, sekä päivittäistä aktivointia ja liikuntaa. Energisenä ja vilkkaana koirana se voi turhautuessaan keksiä muuta ei niin mielekästä ajanvietettä. Pentuaikana tehty pohjatyö vaikuttaa koko koiran elämänajan ja siihen todellakin kannattaa panostaa. Määrätietoisella ja johdonmukaisella kasvatuksella kääpiöpinseri on mitä mainioin ystävä! ♥

Kääpiöpinsereiden ulkonäöstä kuulee jos jonkinmoista hauskaa kommenttia "katso äiti kissa!", "onko tuo orava?", "näyttää ihan lepakolta", "onpa sillä suuret korvat" jne. Ulkomuodoltaan ihanne kääpiöpinserini on terverakenteinen, sopusuhtainen, liioittelematon ja kompakti. Kääpiöpinserillä tulee olla riittävästi luustoa, kaunis pää oikealla ilmeellä, sopivasti kulmauksia, hyvä ylälinja, rodunomaiset liikkeet ja selvä sukupuolileima. Kaunis väritys tekee loppusilauksen.

MITÄ TOIVOMME PENNUN OSTAJILTA?

Pentu myydään ensisijaisesti lemmikiksi, enkä voi taata että siitä tulee isona esim. näyttelytähti tai agilityvalio. Mutta kannustan kasvattieni omistajia harrastamaan koiransa kanssa, koiran ehdoilla. Harrastamisen ei tarvitse olla kilpailuihin tähtäävää, pääasia että koiran kanssa tehdään yhdessä jotain. Yhä useampi kääpiöpinseri kiitää agilitykentillä, näyttää tottelevaisuutensa tokossa tai osoittaa piilevät vainukoiran kykynsä jäljellä. Kysy paikkakuntasi koirayhdistykseltä mahdollisista koulutus- ja harrastusmahdollisuuksista. Palkitsen vuosittain aktiviisimmat harrastajat.

Kääpiöpinseri on myös helppo näyttelykoira, koska sen turkki ei vaadi trimmausta. Toivonkin, että lupaavaa kasvattiani käytettäisiin yhden kerran arvosteltavana. Voimme tarvittaessa esittää kasvattejamme kehässä.

Palautan kauppahinnasta 50€ virallisten silmä- ja polvitarkastusten jälkeen. Tarkistuttamalla koiramme saamme tärkeää tietoa rodun terveystilanteesta.

Kasvattimme ovat meille erittäin tärkeitä ja toivomme pennun ostajien lähettelevän meille kuvia ja kuulumisia koiran eri elämänvaiheista. Pyrin järjestämään silloin tällöin kasvattitapaamisia, jolloin kasvatinomistajat koirineen saavat tavata toisiaan ja nähdä koiriensa sukulaisia.

KIINNOSTAAKO SIJOITUSKOIRA?

Haluamme pitää koiramäärän kotonamme kohtuullisena, jotta jokaiselle koiralle riittäisi yksilöllistä huomiota. Siksi etsimme yhteistyökykyisiä ja aktiivisia sijoituskoteja narttupennuille ensisijaisesti Keski-Pohjanmaan alueelta, mutta pidempi välimatka ei välttämättä ole este.

Vakuusmaksu on puolet koiran kauppahinnasta, joka palautetaan sijoitusehtojen täytyttyä (yksi pentue 2-3 vuoden iässä).

MIKÄ ON SIJOITUSKOIRA?

" Sijoituskoira on usein lupaava pentu, josta kasvattaja toivoo kasvatustyölleen jatkoa. Sijoituskoira asuu yleensä luovutusikäisestä saakka sijoituskodissaan, jossa sen kanssa eletään normaalia elämää aivan samalla tavalla, kuin ihan oman koiran kanssa.

Monen suomalaisen koirankasvattajan kasvatus on pienimuotoista. Kasvattajalla on muutama oma koira, jotka asuvat kasvattajan luona asuintiloissa. Jokaisesta pentueesta ei ole mahdollista jättää pentua kotiin kasvamaan, joten moni kasvattaja sijoittaa pennun perheeseen.

Sijoituskoiran omistus- ja jalostusoikeus säilyy kasvattajalla määräaikaisesti, sijoitussopimuksessa sovitulla tavalla. Sijoituspentu voi olla narttu tai uros. Kun koira tulee lisääntymisikään, on koiran virallisella omistajalla oikeus käyttää koiraa jalostukseen. Sijoituskoiran omistaja eli koiran luovuttaja on usein pennun kasvattaja, mutta kasvattajat sijoittavat myös muualta ostamiaan pentuja sijoituskoteihin. Sijoituskoira voi olla myös aikuinen koira tai esimerkiksi kasvattajan ulkomailta tuoma koira.

Kennelliitolla on valmis sijoitussopimuspohja sekä nartulle, että urokselle, ja sen tarkoituksena on valvoa kummankin osapuolen oikeuksia ja määritellä molempien velvollisuudet. Suomessa syntynyt narttu sijoitetaan Kennelliiton sopimuksen mukaan yhdestä pentueesta eli luovuttaja saa teettää sijoitusnartulla yhdet pennut, kun taas Suomessa syntyneen uroksen sijoitussopimuksessa luovuttajalla on oikeus kolmeen pentueeseen.

Sijoituskoirasta maksetaan yleensä vakuusraha, joka on korkeintaan puolet pennun hinnasta. Vakuusraha palautetaan vastaanottajalle eli sijoituskodille, jos koiraa käytetään jalostukseen. Samalla myös koiran omistajuus siirtyy vastaanottajalle. Ellei koiran luovuttaja jostain syystä käytä sijoituskoiraa jalostukseen, siirtyy sen omistusoikeus vastaanottajalle koiran saavuttaessa sijoitussopimuksessa määritellyn iän. Tällöin vakuusraha jää koiran luovuttajalle.

Kulujen jaosta sovitaan sijoitussopimuksessa, jonka mukaan koiran luovuttaja vastaa kaikista jalostuskäytön aiheuttamista kuluista (mm. terveystarkastukset, astutukseen liittyvät kulut, nartun lisäruokinta kanto- ja tiineysaikana, pentuihin liittyvät kulut). Sijoituskodille kuuluvat kaikki koiran normaaliin elämään liittyvät kulut (mm. ruokinta, koiravero, sairaskulut jotka eivät liity pennutukseen, rokotukset).

Sijoituskoira on hyvä vaihtoehto koiraharrastukseen tutustumiseen ja koirien jalostukseen yhdessä luovuttajan kanssa. Sijoituskoira tarjoaa mahdollisuuden saada lupaavalta vaikuttava pentu sekä yleensä tiivis yhteistyö kasvattajan kanssa koiran ensimmäisiksi vuosiksi. "

Teksti: Kennelliitto

KUN OTAT YHTEYTTÄ KERROTHAN

  • Miksi kiinnostuit juuri kääpiöpinseristä, aiempi koirakokemuksesi?
  • Millaisia odotuksia sinulla koiran suhteen on, etsitkö lähinnä koti, harrastus- vai jalostuskoiraa?
  • Haetko urosta vai narttua ja kumman väristä?
  • Asuinmuoto ja asuinympäristö, sekä ketä perheeseenne kuuluu?
  • Kuinka kauan koira joutuisi olemaan päivittäin yksin, saatko sen hoitoon tarvittaessa?
  • Miten ajattelit järjestää koirasi liikunnan ja peruskoulutuksen?
  • Oletko valmis pitämään kasvattajaan yhteyttä silloin tällöin?

KENNEL NEW LIMIT'S

Heli ja Joonas Virkkala
Sähköposti: newlimits@hotmail.com

Ensimmäiset pentutiedustelut mielellään sähköpostitse kattavan esittelyn kera :) Vastaan mielelläni koiriani, pentueitani tai rotua yleensä koskeviin kysymyksiin.

LINKKEJÄ